Γιατί να μην ακολουθήσουμε επιτυχημένες συνταγές;

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Συνεντεύξεις
07 Ιουνίου 2017

Γνωρίζουμε όλοι ότι ως λαός τα ξέρουμε όλα και είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσουμε συνταγή άλλου όσο επιτυχημένη κι αν είναι αυτή.

Όμως όσοι συμπατριώτες μας βγήκαν εκτός συνόρων και λειτούργησαν σε υγιές περιβάλλον έδειξαν τις δυνατότητες τους και πέτυχαν πολύ σημαντικά πράγματα.

Στο κομμάτι του μπάσκετ πολλοί είναι οι Έλληνες αθλητές, αθλήτριες και προπονητές με εξαιρετική παρουσία στο εξωτερικό. Η διαμονή τους εκεί τους έχει γεμίσει με γνώση και εμεπιρίες που δυστυχώς στην χώρα μας δεν... διατίθεται. Έτσι λοιπόν πήραμε την πρωτοβουλία να ρωτήσουμε έναν άνθρωπο που ζει, εργάζεται και παράγει στην Γερμανία, τον Γιάννη Κούκο, που φέτος ανέβηκε με την ομάδα του Γκέτιγκεν στην Α1 Εθνική κατηγορία της Γερμανίας.

Του ζητήσαμε να μας παραθέσει τα όσα γίνονται εκεί σχετικά με την διεξαγωγή των γυναικείων πρωταθλημάτων και εκείνος βρήκε τον χρόνο να μας παρουσιάσει με λεπτομέρειες το πλάνο πάνω στο οποίο λειτουργούν οι Γερμανοί. Να λοιπόν τι μας αναφέρει στην «έκθεση» του για την οποία τον ευχαριστούμε πάρα πολύ.

«Κύριε Νιφλή, παρατηρώ ότι τον τελευταίο καιρό προσπαθείτε με τα γραφόμενα σας να κρατήσετε σε εγρήγορση αυτούς στους οποίους τα χέρια βρίσκονται οι τύχες του ελληνικού γυναίκειου μπάσκετ.
Μετά από 1 χρόνο στην Γερμανία θα ήθελα να πω κάποια πράγματα, μήπως και μπορέσουν κάποια στιγμή οι ιθύνοντες να καταλάβουν που βρίσκεται πραγματικά το γυναίκειο.

Λοιπόν, ας μιλήσουμε για το τι συμβαίνει στην Γερμανία και ας αρχίσουμε πρώτα από τα οικονομικά.

Συμμετοχή

Η κάθε ομάδα για να λάβει στην Α1 κατηγορία πρέπει να πληρώσει:
-3000 ευρώ για να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα τα όποια χωρίζονται ως εξής (3000 αν δηλώσουν 12 ομάδες, 3700 αν δηλώσουν 11 και 4500 αν δηλώσουν 10)
-1500 ευρώ στην ομοσπονδία DBB (δλδ στην ΕΟΚ ας πούμε)
-3000 στην κάθε λίγκα (δλδ στον ΕΣΑΚΕ ας πούμε)
-200 ευρώ για Ντόπινγκ κοντρόλ
Σύνολο 7700  πριν πεις το καλημέρα.
 
Τα αντίστοιχα στην Α2 είναι:
-0 για 24 ομάδες, 100 για 23, 250 για 22, 400 για 21 και 600 για 20. Σύνολο Βορρά και Νότου
-1500 ευρώ στην ομοσπονδία DBB (δλδ στην ΕΟΚ ας πούμε)
-1500 στην κάθε λίγκα (δλδ στην λίγκα της Α2 ας πούμε)
-200 ευρώ για Ντόπινγκ κοντρόλ

Εγγύηση
10,000 ευρώ είναι η εγγύηση που δίνει ομάδας της Α1 και 5,000 ευρώ ομάδα της Α2.
Τα λεφτά αυτά επιστρέφονται στο τέλος της χρονιάς.

Τα συμβόλαια φυσικά είναι με όλα τα λεφτά, γιατί πολύ απλό δεν τους περνά από το μυαλό να κρύψουν λεφτά από το Κράτος και φοβούνται ότι ίσως σε μια υποτιθέμενη ερευνά βρεθούν εκτιθέμενοι.

Παίκτριες

-Στην Α2 κάθε ομάδα με δυο U20 μπορεί να κατεβάσει 12αδα, αλλιως μόνο 10αδα χωρίς περιορισμό. Κάποια από τα λεφτά που πληρώνουν οι ομάδες όπως είπα παραπάνω στην λίγκα μαζεύονται σε έναν λογαριασμό.
Μετρούνται τα λεπτά συμμετοχής των παιχτριών U20 που πήραν μέρος όλη την χρονιά και δίδονται τα λεφτά ανάλογα με την κατάταξη των ομάδων. Δίνουν ένα έξτρα κίνητρο στις ομάδες.
-Στην Α1 δεν υπάρχει περιορισμός.
-Στην Α1 3 Αμερικανές και απεριόριστες κοινοτικές (δικαίωμα ελεύθερης αγοράς στην Ευρώπη)
-Στην Α2 2 Αμερικανές και απεριόριστες κοινοτικές
-Μετέγγραφες μέχρι 31 Ιανουαρίου για Α1 και Α2.

Αγώνας

Η κάθε γηπεδούχος ομάδα είναι υπεύθυνη για την λειτουργία του αγώνα. Εθελοντές βοηθάνε φυσικά.
-Στην Α1 τα παιχνίδια μεταδίδονται σε live streaming και μπορεί να τα παρακολουθήσει ο καθένας ελευθέρα. http://sportdeutschland.tv/dbbl/
-Στην Α2 βιντεοσκοπούνται τα παιχνίδια αναγκαστικά και πρέπει μέσα σε 48 ώρες να έχουν ανέβει στο ειδικό πρόγραμμα για να μπορέσουν να τα δουν όλες οι ομάδες.
-Φυσικά υπάρχει και Live play by play και στο site και στο app . Όποτε ο καθένας μπορεί να ενημερωθεί για την εξέλιξη του αγώνα
-Στατιστικά ανά δεκάλεπτο όπως και στην Ελλάδα. Αλλά όχι μόνο για Α1 και Α2…Για regional λίγκα, για κορασίδες και νεανίδες.
Ένα παράδειγμα από τις δικες μας νεανίδες http://www.basketball-bund.net/index.jsp?Action=103&liga_id=19433

Διαδίκτυο

-Οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να έχουν δικό τους site ενημερωμένο φυσικά με Φώτο για παίχτριες, αγώνες, νέα ομάδας κτλ
-Οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να στείλουν στο site της Λίγκας http://planet-photo.dbbl.de/de μέχρι την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι ένα review για τον επόμενο αγώνα και μέσα σε 48 ώρες από τον αγώνα ένα review για τον αγώνα που διεξήχθη, (48 ώρες γιατί αλλά ματς γίνονται Σάββατο και άλλα Κυριακή). Αυτά ισχύουν και για Α1 και για Α2 φυσικά!

Πρόγραμμα χρονιάς

Είναι περιττό να πω ότι έχει βγει το πρόγραμμα της χρονιάς πριν το τέλος της προηγούμενης.

http://planet-photo.dbbl.de/de/index.php?section=media2&act=download&path=%2Fmedia%2Farchive2%2F&file=07_-_DBBL_Rahmenterminplan_2017-2018.pdf

Ποτέ είναι το Ρεπό λόγω εθνικών ομάδων, ποτέ έχει All Star Game, ποτέ αρχίζουν πλει οφ κτλ!!!

Και έχει γίνει και η κλήρωση για κάθε κατηγορία για να δουν με ποιες ομάδες διεξάγονται οι αγωνιστικές.

Οπότε γνωρίζουμε από τώρα που και τι ώρα παίζουμε!!!! Οπότε μπορείς να κλείσεις ξενοδοχεία εισιτήρια και τα σχετικά έχοντας μπροστά σου άπλετο χρόνο.

Γήπεδα
-Δεν υπάρχουν ιδιόκτητα γηπεδα. Σχεδον το 95% των γηπέδων είναι school gym. Aνήκουν στα σχολεία που είναι υπεύθυνα για την ασφάλεια και την καθαριότητα τους.  Έχει πλαστικό κάτω (όχι της πλάκας με λακκούβες και τέτοια) και πολλές γραμμές γιατί πολλά αθλήματα διεξάγονται Indoor. Στην Α2 παίζουν όλες οι ομάδες σε πλαστικό. Στην  Α1 πρέπει να υπάρχει παρκέ και αν όχι υπάρχει πρόστιμο γύρω στα 10.000 που πρέπει η ομάδα να πληρώσει. Αν αναλογιστείς όμως ότι το παρκέ κοστίζει περίπου 200.000 ευρώ συμφέρει να πληρώνεις το πρόστιμο. Ακόμη και στην Α1 αντρών το παρκέ μπαίνει και βγαίνει πριν και μετά από κάθε αγώνα σε κάποια γήπεδα.

Αν όλα αυτά είναι αποδεκτά σε έναν βαθμό το πιο εξωπραγματικό είναι το παρακάτω.

Καμία παίχτρια δεν ανήκει σε κανέναν σύλλογο. Δεν υπάρχει αυτό να μιλήσω με την ομάδα μου πρωτα. Αν θέλει φεύγει και οποιος θέλει μένει. Κυρίως για τις Γερμανίδες ισχύει αυτό που δεν το βλέπουν τόσο επαγγελματικά το μπάσκετ . Για τις ξένες ισχύει ότι και παντού. Αλλά βλέπεις ότι υπάρχει και η άλλη άκρη των πραγμάτων. Κανένας πρόεδρος/έφορος δεν μπορεί να κάνει κουμάντο που θα παίξει η παίχτρια.

Αυτά τα ολίγα έχω σκεφτεί κύριε Γιώργο για διαφορές Ελληνικού και Γερμανικού μπάσκετ. Προσωπική μου άποψη πάντως είναι δυστυχώς νομίζουμε ότι είμαστε πρωτοπόροι σε πολλά πράγματα αλλά όταν βγαίνουμε λίγο παραέξω διαπιστώνουμε ότι ζούμε σε ένα δικό μας συννεφάκι γιατί έτσι μας βολεύει. Τι πιο απλό και πιο εύκολο από το να ζητήσεις από την Γερμανική την Ιταλική και την Γαλλική ομοσπονδία (τυχαίες οι χώρες) να σου πουν τον τρόπο οργάνωσης του γυναικείου μπάσκετ.

Είμαι πεπεισμένος ότι αν είχαμε την μισή οργάνωση από την Γερμανική κάθε χρόνο θα διεκδικούσαμε τρόπαια στην Ευρώπη και η Εθνική ομάδα θα ήταν από τα μεγαθήρια. Το πάντρεμα της τεχνογνωσίας και την οργάνωσης είναι ικανά να μας οδηγήσουν σε επιτυχίες.

Θλίβομαι όμως βλέποντας τον ωχαδερφισμό και την αδιαφορία για ένα προϊόν που προσπαθούμε να πουλήσουμε.
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και να είστε καλά και συγγνώμη αν σας κούρασα. Γιάννης Κούκος»

Νομίζω ότι τα δικά μας σχόλια περιτεύουν...

 

 


 


Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 210 επισκέπτες και κανένα μέλος