Αν επιτρεπόταν το στοίχημα στον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό, ποιός θα το... έκρυβε;

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Πρώτη σελίδα
01 Δεκεμβρίου 2018
Αν επιτρεπόταν το στοίχημα στον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό, ποιός θα το... έκρυβε;

Ζούμε σίγουρα στην εποχή που πολλά από αυτά με τα οποία μεγαλώσαμε έχουν αρχίσει και ξεφτίζουν -σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα- επικίνδυνα. Δεν μιλάμε για τα πολύ υψηλά νοήματα της ζωής, Θρησκεία, Οικογένεια, Αγάπη, αλλά για όλα όσα διδαχθήκαμε σχετικά με το τι είναι σωστό και τι λάθος όταν μιλάμε για τον Αθλητισμό.

Μάθαμε, παλιά, ότι η Ελλάδα γέννησε τον Ολυμπισμό. Ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα, ήταν λόγος Εκεχειρίας, λόγος συναδέλφωσης και Εύ Αγωνίζεσθαι.

Ότι από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και μετά απαγορευόταν για πολλά χρόνια η συμμετοχή επαγγελματιών αθλητών, απέναντι σε ερασιτέχνες για λόγους προφανείς σε όλους. Όσο περνούσαν τα χρόνια όλο και περισσότεροι αθλητές γινόντουσαν επαγγελματίες και πλέον σε Ολυμπιακούς Αγώνες συμμετέχουν επαγγελματίες εναντίον επαγγελματιών σε πολλά αν όχι σε όλα τα Αθλήματα. Αλλάζουν οι καιροί, ναι πράγματι, αλλάζουν, αλλά σε όλα;

Έχουμε φτάσει στην εποχή που Έλληνες Αθλητές έχουν «υιοθετηθεί» από στοιχηματικές εταιρείες και προετοιμάζονται με χρήματα που προέρχονται από στοιχηματισμό για τις μεγάλες τους Αθλητικές προκλήσεις. Αυτό δεν έχει γίνει από μόνο του, αλλά είναι μέρος της προσπάθειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να βρει χρήματα για τον Ελληνικό Αθλητισμό. Χρήματα όμως από όπου νά ναι; Αρκεί μια εταιρεία να λειτουργεί νόμιμα, ασχέτως τι πραγματεύεται;

Δεν έχουμε πρόβλημα με το να παίζει κάποιος στοίχημα, επιλογή του είναι και μπορεί να διαλέξει να διασκεδάζει με όποιον τρόπο θέλει. Αλλά να συμμετέχουν στοιχηματικές εταιρείες ως χορηγοί σε διοργανώσεις και γεγονότα ερασιτεχνικών αθλημάτων και πρωταθλημάτων, που θα μας οδηγήσει αυτό; Σε μια κοινωνία που ενώ όλοι πιστεύουμε ότι σε παιχνίδι που μπορείς να στοιχηματίσεις πάνω του, όλο και κάτι... περίεργο θα συμβεί, θα κυνηγάμε να βρούμε πως θα... πιάσουμε αυτό το περίεργο για να βγάλουμε λεφτά;

Στις πλάτες ερασιτεχνών αθλητών που ιδρώνουν, ματώνουν για να κάνουν αυτό που αγαπούν και αντί να απολαμβάνουν οτιδήποτε υλικό -βάζουν μάλιστα και σημαντικά ποσά από την τσέπη τους για να μπορούν να αθλούνται- να έχουν πάνω τους και την ταμπέλα αυτού που «στήνει» το παιχνίδι για να βγάλει χρήματα; Να κερδίζεις το παιχνίδι και αντί να πανηγυρίζεις, να κρύβεσαι; Ξέρετε τι οχετός κατηγοριών υπάρχει μετά από κάθε αγώνα στην Α1 μπάσκετ γυναικών και σε άλλα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα για «στημένα» παιχνίδια; Για παιχνίδια που όπως θα φανεί παρακάτω δεν θα έπρεπε καν να παίζονται στο στοίχημα;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιχνίδια ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων εμφανίζονται σε στοιχηματικά κουπόνια, όλο και περισσότεροι είναι οι εκπρόσωποι στοιχηματικών εταιρειών που βρίσκονται στα γήπεδα και στέλνουν live ενημέρωση, γιατί ο κόσμος που παίζει στοίχημα θέλει να παίζει live, να ζει την... ένταση του να κάθεται στον καναπέ του ή στο καφενείο, ή στην ταβέρνα και να προσπαθεία να... μαντέψει με ποιά διαφορά θα λήξει ο αγώνας που παίζεται τώρα κάπου στην... Ζουαζιλάνδη ανάμεσα στην τάδε και την δείνα ομάδα! Έτσι και στην... Ζουαζιλάνδη κάποιος παίζει παιχνίδια των Ελληνικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, ποια Ζουαζιλάνδη, εδώ τα παίζουν Έλληνες μέσα στην Ελλάδα!!!.

Η ερώτηση που προκύπτει είναι μια και η απάντησή της είναι αυτή που θα δώσει λύση στο θέμα, όποιο και αν είναι αυτό. Είναι Νόμιμος ο Στοιχηματισμός στον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό; Ο στοιχηματισμός θυμίζουμε έχει σκοπό το κέρδος!!!

Τι λέει λοιπόν ο Νόμος για το τι είναι ο Ερασιτεχνικός Αθλητισμός:

«ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' - ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ - Άρθρο 1 - Ορισμός - Σκοπός

1.  Αθλητικό Σωματείο είναι η ένωση φυσικών προσώπων η οποία ιδρύεται και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 78 επ. του Αστικού Κώδικα, 787 ΚΠολΔ, των άρθρων 12 παρ. 1 και 16 παρ. 9 του Συντάγματος και του παρόντος νόμου. Δεν επιδιώκει την απόκτηση κέρδους και πρωταρχικό σκοπό έχει τη συμμετοχή των αθλητών του σε αθλητικούς αγώνες. Περαιτέρω αποβλέπει:

α) στη συστηματική καλλιέργεια και στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αθλητών του,

β) στην ανάπτυξη και προαγωγή των αθλημάτων που καλλιεργεί,

γ) στην παροχή υπηρεσιών εκγύμνασης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την πρόληψη και την εξασφάλιση της υγείας των αθλητών και όσων αθλούνται και

δ) στην προαγωγή του αθλητικού ιδεώδους και του φίλαθλου πνεύματος μεταξύ των μελών του και των αθλητών.

2. Το Αθλητικό Σωματείο είναι η πρωτοβάθμια αθλητική οργάνωση του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Μπορεί να ασκεί και άλλες δραστηριότητες που συνάδουν με τον καταστατικό του σκοπό, καθώς επίσης και να έχει και οποιονδήποτε άλλο, δευτερεύοντα, καταστατικό σκοπό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν αναιρείται ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας του.

3. Ως άθλημα νοείται αυτό που συμπεριλαμβάνεται αυτοτελώς στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων ή για το οποίο υπάρχει αυτοτελής διεθνής Ομοσπονδία. Στο πλαίσιο κάθε αθλήματος μπορεί με απόφαση της οικείας Ομοσπονδίας να διαμορφώνονται διαφορετικοί κλάδοι ή κατηγορίες άσκησής του.»

Ένα Αθλητικό Σωματείο λοιπόν δεν μπορεί να κυνηγάει το κέρδος. Άν θέλει κέρδη ας γίνει Επαγγελματικό Αθλητικό Σωματείο: ΠΑΕ, ΚΑΕ, ΤΑΑ ή ότι άλλο και αν είναι πολλά αυτά τα Σωματεία ας κάνουν Επαγγελματική Λίγκα και ας προάγουν το Αθλητισμό με άλλους κανόνες, επαγγελματικούς συνάπτοντας ότι συμφωνίες θέλουν με όποιες άλλες εταιρείες θέλουν, αρκεί βέβαια να είναι νόμιμες.

Τι Βιβλία πρέπει να τηρεί ένα σωματείο:

«Άρθρο 8 - Βιβλία Σωματείου

1. Κάθε Αθλητικό Σωματείο τηρεί υποχρεωτικά, εκτός από όσα προβλέπονται στη φορολογική νομοθεσία, και τα εξής βιβλία:

α) μητρώου μελών, αθλητών και προπονητών

β) πρακτικών συνεδριάσεων Γενικών Συνελεύσεων,

γ) πρακτικών συνεδριάσεων Διοικητικού Συμβουλίου,

δ) πρωτοκόλλου, για όλα τα έγγραφα που εισέρχονται και εξέρχονται,

ε) χορηγιών, δωρεών και λοιπών συμβάσεων της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του παρόντος.

2. Τα βιβλία μπορούν να τηρούνται και ηλεκτρονικά, με την επιφύλαξη των διατάξεων της φορολογικής νομοθεσίας, με την υποχρέωση να εκδίδονται  επικυρωμένα από το αρμόδιο όργανο του Σωματείου εκτυπωμένα αντίγραφα αυτών.»

Εδώ γίνεται αναφορά για χορηγίες και δωρεές, αλλά τι αφορούν; Η απάντηση έρχεται αμέσως μετά.

«Άρθρο 9 - Υποχρεώσεις – Δικαιώματα Αθλητικού Σωματείου

1. Το Αθλητικό Σωματείο μπορεί, με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, να ορίζει αντίτιμο για τις υπηρεσίες εκμάθησης των αθλημάτων που καλλιεργεί. Το αντίτιμο αυτό καταβάλλεται από όσους δέχονται τις σχετικές υπηρεσίες, είτε είναι μέλη είτε όχι του Αθλητικού Σωματείου. Η διάταξη δεν εφαρμόζεται στους αθλητές των αγωνιστικών ομάδων του Σωματείου. Με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού είναι δυνατόν να προβλέπεται η παροχή τέτοιων υπηρεσιών μόνο από εμπορικές εταιρείες, συγκεκριμένης ή μη εταιρικής μορφής, με δυνατότητα σύστασης τέτοιων εταιρειών γι αυτόν αποκλειστικά το σκοπό και από Αθλητικά Σωματεία. Με την ίδια απόφαση είναι δυνατόν να προβλέπεται συγκεκριμένη εταιρικής μορφή, καθώς και να ορίζονται ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις για τη λειτουργία αυτών των εταιρειών, όπως και ζητήματα εποπτείας τους και κάθε άλλο συναφές θέμα.

2. Εφόσον τηρούνται οι κανονισμοί της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Δ.Ο.Ε.) και της οικείας Διεθνούς Αθλητικής Ομοσπονδίας, καθώς επίσης και οι διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και της κείμενης φορολογικής νομοθεσίας, και εφόσον δεν αναιρείται ο μη κερδοσκοπικός σκοπός του, το Αθλητικό Σωματείο μπορεί:

α) να δέχεται δωρεές, εφόσον αυτές δεν προέρχονται από άλλα Αθλητικά Σωματεία, ή από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο με αθλητικές δραστηριότητες, εκτός αν είναι  μέλη του οικείου Σωματείου.

β) να συνάπτει συμβάσεις χορηγίας ή διαφήμισης με φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την ανάπτυξη της αθλητικής δραστηριότητας του,

γ) να συνάπτει συμβάσεις εμπορικής εκμετάλλευσης της επωνυμίας, του εμβλήματος και των λοιπών διακριτικών του στοιχείων,

δ) να ασκεί οποιαδήποτε άλλη οικονομική δραστηριότητα σχετική με την αθλητική του δραστηριότητα, με την επιφύλαξη των οριζομένων στην απόφαση της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου,

ε) να αξιοποιεί την κινητή και ακίνητη περιουσία του υπέρ αποκλειστικά των καταστατικών σκοπών του.

3. Το καταστατικό Αθλητικού Σωματείου μπορεί να ορίζει τα αθλήματα των οποίων την καλλιέργεια και την ανάπτυξη αυτό αποσκοπεί, καθώς και τη διαδικασία ίδρυσης Τμημάτων άλλων αθλημάτων ή κατάργησης υφισταμένων.

4. Η αλλαγή χρήσης σε οποιαδήποτε περίπτωση και η κατά οποιονδήποτε τρόπο μερική ή ολική εκποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων των Σωματείων απαγορεύεται εφόσον έχουν αποκτηθεί από επιχορήγηση της ΓΓΑ ή άλλου δημόσιου φορέα γι αυτό το σκοπό. Κατ` εξαίρεση, αν οι παραπάνω εγκαταστάσεις δεν καλύπτουν ή δεν εξυπηρετούν πλέον τις αγωνιστικές ανάγκες του σωματείου, επιτρέπεται η εκποίησή τους για την κατασκευή ή απόκτηση νέων που πληρούν τις ανάγκες του ή η αλλαγή χρήσης. Αποκλειστικά αρμόδια να βεβαιώσει τα ανωτέρω καθίσταται η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της Γ.Γ.Α. μετά από εισήγηση της διεύθυνσης αγωνιστικού αθλητισμού της Γ.Γ.Α. Η αίτηση υποβάλλεται από τη διοίκηση του Σωματείου, ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του, που λαμβάνεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των μελών του και εγκρίνεται από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού.

5 Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή Σωματείου ή αθλητή του σε αγώνες που γίνονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, αν αυτοί δεν είναι εγκεκριμένοι από την οικεία αθλητική Ομοσπονδία ή τις αντίστοιχες διεθνείς αθλητικές Ομοσπονδίες.»

Ένα σωματείο λοιπόν μπορεί να παίρνει χρήματα, αλλά μόνο για να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς τους εργαζομένους του και να βελτιώνει τις συνθήκες εκγύμνασης των αθλητών του. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που οι γονείς πληρώνουμε συνδρομή για τα παιδιά μας που γυμνάζονονται σε ένα σωματέιο πριν αυτά ενταχθούν στα αγωνιστικά τμήματα των σωματείων. Διότι όπως όλοι πληρωνόμαστε για την δουλειά που κάνουμε έτσι και οι προπονητές, αλλά και οι υπάλληλοι των σωματείων πρέπει να πληρώνονται. Τα χρήματα αυτά δεν μπορεί να δίνονται από άλλο σωματείο, ή από κάποιον που έχει οποιαδήποτε σχέση με αθλητικές δραστηριότητες. Μπορεί δηλαδή να δέχεται δωρεές από επιχειρήσεις, αλλά όχι από αυτές που έχουν άμεση επαφή με τον Αθλητισμό. Αν μπορούσε να γίνει κάτι από τα παραπάνω πέστε μου εσείς ποιό ερασιτεχνικό σωματείο δεν θα ονομαζόταν ήδη Bet κάτι Γ.Σ...., πέστε μου ένα.

Για να μην σας κουράσω πολύ, όσα ισχύουν για τα Αθλητικά Σωματεία ισχύουν και για τις Αθλητικές Ενώσεις (ΕΠΣΑ, ΕΠΣΠ, ΕΠΣΜ, ΕΣΚΑ, ΕΣΚΑΝΑ, ΕΚΑΣΘ, ΕΣΠΕΔΑ, ΕΣΠΑΑΑ κ.α.), αλλά και για τις Αθλητικές Ομοσπονδίες (ΕΠΟ, ΕΟΚ, ΕΟΠΕ, ΟΧΕ, ΚΟΕ κ.α.) με κορυφαία προϋπόθεση τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα τους.

Τι είναι ο Αθλητής:

«1. Αθλητής  είναι το φυσικό πρόσωπο που αποτελεί το βασικό κύτταρο του αθλητισμού, το οποίο:

α) επιδίδεται συστηματικά ως μέλος Αθλητικού Σωματείου σε αθλητική δραστηριότητα, είτε ατομικά, είτε ως μέλος ομάδας, με σκοπό, μέσω της σωματικής του άσκησης, τη βελτίωση των ψυχοσωματικών του ικανοτήτων, της φυσικής του κατάστασης, της υγείας, της ποιότητας της ζωής του γενικά, χωρίς να αμείβεται καθ’ οποιοδήποτε τρόπο γι αυτό από το Αθλητικό Σωματείο (ερασιτέχνης αθλητής) ή 

β) συμμετέχει σε αθλητικούς αγώνες, ατομικά ή ως μέλος ομάδας Αθλητικού Σωματείου, με σκοπό τη μεγιστοποίηση των επιδόσεών του και την κατάκτηση διάκρισης, επικράτησης και νίκης επί αντίπαλου αθλητή ή ομάδας και την παράλληλη απόκτηση οικονομικού κέρδους ή αμοιβής ή άλλης παροχής, όπως οδοιπορικά, βελτίωση τροφής, παροχές σε είδος, υποτροφίες, ο οποίος συνδέεται με το Αθλητικό Σωματείο με οποιασδήποτε μορφής σύμβαση παροχής αθλητικών υπηρεσιών, ή με προφορική συμφωνία και αμείβεται για την αθλητική του δραστηριότητα (αμειβόμενος αθλητής),

γ) συμμετέχει ως μέλος ομάδας Αθλητικής Ανώνυμης Εταιρείας σε αγώνες επαγγελματικής κατηγορίας και συνδέεται με την Α.Α.Ε. με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για την παροχή αθλητικών υπηρεσιών (επαγγελματίας αθλητής).»

Οι Ερασιτέχνες Αθλητές μπορούν να πάρουν χρήματα που να καλύπτουν τα οδοιπορικά τους, συμβόλαια μπορούν να έχουν μόνο οι Επαγγελματίες Αθλητές.

Για το θέμα του στοιχηματισμού στα κεφάλαια του Νόμου για τον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό τι αναφέρεται:

- Ούτε μια λέξη! Λογικό ακούγεται. Τα Αθλητικά Σωματεία δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, αλλά θα μπορούσαν να έχουν σχέση με το στοίχημα; Όχι σίγουρα Όχι!

Το θέμα του στοιχηματισμού αναφέρεται μόνο στα κεφάλαια του Νόμου που αφορούν τον Επαγγελματικό Αθλητισμό, εκεί όπου υπάρχουν Επαγγελματικές ομάδες με άλλα δικαιώματα και υποχρεώσεις από τα Ερασιτεχνικά Σωματεία.

Αναφέρεται σχετικά:

«ΤΜΗΜΑ Δ΄ - ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΟΠΤΩΝ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ - ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ - Άρθρο 158

Αποβολή ομάδας απ΄το στοίχημα – εκθέσεις για ύποπτους χειραγώγησης αγώνες

1. Σε περίπτωση που εντός της αυτής αγωνιστικής περιόδου ομάδα συμπεριληφθεί τρεις (3) τουλάχιστον φορές σε εκθέσεις υπόπτων για χειραγώγηση αγώνων, η ομάδα αυτή, μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, παύει να συμπεριλαμβάνεται στα έντυπα «Παιχνιδιών Στοιχημάτων Προκαθορισμένης Απόδοσης» της ΟΠΑΠ Α.Ε. ή σε αντίστοιχα παιγνίδια προκαθορισμένης απόδοσης οποιασδήποτε εταιρείας που παρέχει δυνατότητα στοιχηματισμού από τη χώρα μας. Με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού ορίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή και τον έλεγχο της παρούσας, καθώς και οι κυρώσεις στις τυχόν μη συμμορφούμενες εταιρείες, όπως και στα συμπράττοντα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

2. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία υποχρεούται να διαβιβάζει αμελλητί στον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργό, στον Πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού τις εκθέσεις που λαμβάνει από την Ευρωπαϊκή ή την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ή τις συνεργαζόμενες με αυτές εταιρείες ή άλλους φορείς, σχετικά  με ύποπτους χειραγώγησης αγώνες. Αντιστοίχως ο αρμόδιος για τον Αθλητισμό Υπουργός και η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού διαβιβάζει στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εκθέσεις που λαμβάνει ή πληροφορίες που συγκεντρώνει, αναφορικά  με ύποπτους χειραγώγησης αγώνες. Τα προαναφερόμενα ισχύουν αναλόγως και για τις Ομοσπονδίες άλλων αθλημάτων, αγώνες των οποίων συμπεριλαμβάνονται σε παιγνίδια προκαθορισμένης απόδοσης.

3. Σε περίπτωση που περιέλθουν σε γνώση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργό τέτοιες εκθέσεις πριν από τη διεξαγωγή του αγώνα, μπορεί με απόφασή του να μεταθέσει την ώρα έναρξης του αγώνα ή να αναβάλει τη διεξαγωγή του, σε ημέρα και ώρα που προσδιορίζεται κατόπιν συνεννόησης με την αντίστοιχη διοργανώτρια αρχή και τις διαγωνιζόμενες ομάδες.

Άρθρο 159 - Απαγόρευση στοιχηματισμού σε πρόσωπα του αθλητισμού

Απαγορεύεται ο στοιχηματισμός σε αγώνες ή άλλα γεγονότα του αθλήματος στο οποίο δραστηριοποιούνται (α) αθλητών που συμμετέχουν σε επαγγελματικά πρωταθλήματα εν γένει ή σε οποιουσδήποτε αγώνες που συμπεριλαμβάνονται σε δελτία στοιχήματος (παιγνίδια προκαθορισμένης απόδοσης), (β) προπονητών, (γ) μελών αθλητικών Ενώσεων, Ομοσπονδιών και επαγγελματικών συνδέσμων, (δ) μετόχων Α.Α.Ε. με ποσοστό 5% και άνω και (ε) μελών διοίκησης αυτών. Με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού εξειδικεύεται η παρούσα, προσδιορίζεται επακριβώς το περιεχόμενο της προαναφερόμενης απαγόρευσης και ορίζονται οι κυρώσεις και οι διαδικασίες επιβολής τους στους παραβάτες.

Άρθρο 160 - Καταβολή ποσοστού απ΄ το στοίχημα

Με συμφωνία που συνάπτεται μεταξύ αφενός των αθλητικών Ομοσπονδιών και των οικείων επαγγελματικών συνδέσμων αθλημάτων αγώνες των οποίων συμπεριλαμβάνονται σε δελτία στοιχήματος (αγώνες προκαθορισμένης απόδοσης) και, αφετέρου, των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες αθλητικού στοιχηματισμού, πλην της ΟΠΑΠ ΑΕ, ορίζεται ποσοστό από τα μικτά κέρδη τους το οποίο οι εταιρείες οφείλουν να καταβάλλουν στους επαγγελματικούς συνδέσμους και τις Ομοσπονδίες, κατά τα ειδικότερα που στις συμφωνίες αυτές θα ορίζονται ως προς την κατανομή, τον τρόπο καταβολής και κάθε άλλη λεπτομέρεια. Σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, το θέμα θα ρυθμίζεται με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού. Η παρούσα διάταξη ως έχει θα ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες αθλητικού στοιχηματισμού.

Άρθρο 161 - ∆ωροδοκία - ∆ωροληψία για αλλοίωση αποτελέσµατος αγώνα

1. Όποιος παρεµβαίνει µε αθέµιτες ενέργειες, µε σκοπό να επηρεάσει την εξέλιξη, τη µορφή ή το αποτέλεσµα αγώνα οποιουδήποτε οµαδικού ή ατοµικού αθλήµατος, τιµωρείται µε φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηµατική ποινή από εκατό χιλιάδες (100.000) έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.

2. Όποιος, για τον ίδιο σκοπό, απαιτεί ή δέχεται δώρα ή άλλα ωφελήµατα ή οποιαδήποτε άλλη παροχή ή υπόσχεση αυτών τιµωρείται µε φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηµατική ποινή από διακόσιες χιλιάδες (200.000) έως ένα εκατοµµύριο (1.000.000) ευρώ.

3. Με την ίδια ποινή της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου τιµωρείται και όποιος για τον ίδιο σκοπό κατά την παράγραφο αυτή προσφέρει, δίνει ή υπόσχεται σε αθλητή, προπονητή, διαιτητή ή διοικητικό παράγοντα ή άλλο πρόσωπο που συνδέεται µε οποιονδήποτε τρόπο µε τον αθλητή, τον διαιτητή, το Σωµατείο, την Α.Α.Ε. ή το Τ.Α.Α., δώρα, ωφελήµατα ή άλλες οποιεσδήποτε παροχές.

4. Εάν από την αξιόποινη πράξη των προηγούµενων παραγράφων 1 έως 3 επιτεύχθηκε ο σκοπός που επιδίωκε ο δράστης ή αν ο αγώνας το αποτέλεσµα του οποίου αλλοιώνεται περιλαµβάνεται σε στοιχηµατικές διοργανώσεις του εσωτερικού ή εξωτερικού, τότε ο δράστης τιµωρείται µε κάθειρξη µέχρι δέκα (10) ετών.

5. Αν κάποιος από τους υπαίτιους των πράξεων των παραγράφων 1 έως 4 καταστήσει δυνατή µε αναγγελία στην αρχή την πρόληψη της διάπραξης ενός από τα σχεδιαζόµενα εγκλήµατα ή µε τον  ίδιο τρόπο συµβάλει ουσιωδώς στην τιµωρία τους, απαλλάσσεται από την ποινή για τις πράξεις αυτές. Αν δεν έχει ακόµη ασκηθεί ποινική δίωξη, ο εισαγγελέας πληµµελειοδικών µε αιτιολογηµένη διάταξή του απέχει από την άσκηση της ποινικής δίωξης κατά του προσώπου αυτού, αν, δε, το πρόσωπο αυτό έχει ήδη τελέσει κάποιο από τα διωκόµενα εγκλήµατα των παραγράφων 1 ως 4, το δικαστήριο επιβάλλει σε αυτόν ποινή ελαττωµένη κατά το άρθρο 83 του Ποινικού Κώδικα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, το δικαστήριο, εκτιµώντας όλες τις περιστάσεις και ιδίως την έκταση της συµµετοχής του υπαίτιου στην εγκληµατική πράξη και το βαθµό της συµβολής του στην αποκάλυψη ή τιµωρία της, µπορεί να διατάξει την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής για τρία έως δέκα έτη, εφαρµοζοµένων κατά τα λοιπά των άρθρων 99 έως 104 του Ποινικού Κώδικα.

6. Για τις αξιόποινες πράξεις των παραγράφων 1 έως 4, η έρευνα και οι διενεργούµενες ανακριτικές πράξεις µπορούν να συµπεριλαµβάνουν και όλες τις ενέργειες του άρθρου 253Α του  Κώδικα Ποινικής ∆ικονοµίας, υπό τις αναφερόµενες εκεί προϋποθέσεις. Κατά την ποινική διαδικασία για τα εγκλήµατα αυτά µπορεί να λαµβάνονται µέτρα προστασίας µαρτύρων σύµφωνα µε το άρθρο 9 του ν. 2928/2001.

7. Εκτός από τις παραπάνω ποινές, στα πρόσωπα που υποπίπτουν στα αδικήµατα των παραγράφων 1 έως 4 επιβάλλεται και πειθαρχική ποινή για παράβαση του φιλάθλου πνεύµατος, σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 150, ύστερα από παραποµπή της οικείας Οµοσπονδίας στην Επιτροπή  Φιλάθλου Πνεύµατος.»

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω ο στοιχηματισμός επιτρέπεται Μόνο σε Επαγγελματικούς Αθλητικούς Αγώνες! Μάλιστα αναφέρεται ρητά μόνο το Ποδόσφαιρο, για Μπάσκετ, Βόλεϊ, Πόλο, Χάντμπολ και άλλα Αθλήματα ούτε λέξη!

Για Ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ούτε καν υπόνοια!

Να ενημερώσουμε εδώ, για όσους δεν το ξέρουν ότι τα πρωταθλήματα που διοργανώνουν όλες οι Ομοσπονδίες των Ομαδικών και Ατομικών Αθλημάτων είναι Ερασιτεχνικά. Τα Επαγγελματικά πρωταθλήματα τα διοργανώνουν οι Επαγγελματικές Λίγκες, όπως ακριβώς ορίζει ο Αθλητικός Νόμος.

Η Α1 Μπάσκετ Γυναικών είναι Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, όχι επαγγελματικό, ΌΧΙ επαγγελματικό, ΌΧΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ.

Ο στοιχηματισμός επιτρέπεται μόνο στο επαγγελματικό Αθλητισμό, όχι στον Ερασιτεχνικό, ΌΧΙ στον Ερασιτεχνικό, ΌΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ!

Το λέει ο Αθλητικός Νόμος!

Αυτή η εκπληκτική ατάκα που ακούω ότι αφού δεν απαγορεύεται γραπτώς, τότε επιτρέπεται, γιατί δεν ισχύει και στο επαγγελματικό κομμάτι; γιατί εκεί υπάρχει εκτενέστατη αναφορά και στο ερασιτεχνικό κομμάτι ούτε λέξη;

Τους πιάσαμε... κορόϊδο τους επαγγελματίες απ' ότι φαίνεται. Αυτοί έχουν υποχρεώσεις έναντι του Νόμου, οι Ερασιτέχνες όχι, μπορούν να είναι ανεξέλεγκτοι. Μόνο Επαγγελματίες Αθλητές, Προπονητές, Παράγοντες απαγορεύεται να παίξουν στοίχημα, οι Ερασιτέχνες επιτρέπεται!!!

Παραιτηθείτε από τα Επαγγελματικά Σωματεία, ελάτε στον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό για να βγάλετε χρήμα με ουρά από το στοίχημα! Τρέξτε να προλάβετε!

Η ΕΠΣΜ που όταν είδε παιχνίδια της σε στοιχηματικά δελτία ακύρωσε ολόκληρη την αγωνιστική είναι Παράνομη, η ΕΣΠΕΔΑ που έδιωξε τους εκπροσώπους των στοιχηματικών εταιρειών από τα γήπεδα της είναι Παράνομη.

Όσες εταιρείες εντάσσουν παιχνίδια Ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων στα κουπόνια τους είναι Νόμιμες, τρέξτε να προλάβετε να βγάλετε λεφτά στην πλάτη των αθλητριών και των αθλητών που μοχθούν για το Μεγαλείο του Αθλητισμού κάθε μέρα. Στην πλάτη των ίδιων σας των παιδιών! Ίσως μια μέρα μπορέσουμε να παίξουμε στο στοίχημα και κανένα παιχνίδι παγκορασίδων ή παμπαίδων Γ' σε οποιοδήποτε άθλημα, κανένα ακόμη φιλικό προετοιμασία χωρίς καν διαιτητές, γιατί αυτό που δεν σκέφτεται κανείς είναι ότι ο Ερασιτεχνικός Αθλητισμός περιλαμβάνει ηλικές από 13 έως και... 400 ετών. Περιμένετε να γίνει πρωτάθλημα Βετεράνων, Υπεραιωνώβιων στο Ποδόσφαιρο, το Μπάσκετ, το Βόλεϊ, το Πόλο, το Χάντμπολ και παίξτε στοίχημα και εκεί! Εκεί είναι τα λεφτά!!!

Α, και μια ερώτηση για να μην πάει στράφι ο τίτλος του κειμένου.

Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι αν επιτρεπόταν ο στοιχηματισμός στον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό δεν θα μας το έλεγαν κάθε μέρα οι στοιχηματικές εταιρείες στα διαφημιστικά τους;

Σαν δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ...

ΥΓ: Η ΕΟΚ δεν έχει ενημερώσει ακόμη τα σωματεία για την συνάντηση σχετικά με το στοίχημα. Θα τα ενημερώσει, καθώς έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι είναι ξεκάθαρα αντίθετη με το θέμα χωρίς βέβαια να έχει στείλει έστω ένα έγγραφο στην ΓΓΑ για αυτό; Και αυτό το Σ/Κ θα υπάρξει στοιχηματισμό στην Α1 γυναικών. Ας βιαστεί για να λήξει το θέμα όπως πρέπει. Γιατί αλλιώς θα φανεί ότι θέλει άλλα από αυτά που λέει ότι θέλει και δεν θα είναι η πρώτη και δυστυχώς ούτε η τελευταία φορά.

Νιφλής Γιώργος

 


 


Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 198 επισκέπτες και κανένα μέλος