Όταν η επένδυση είναι στοχευμένη, υπάρχει μέλλον

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Μπάσκετ - Αγόρια
07 Ιουλίου 2017
Όταν η επένδυση είναι στοχευμένη, υπάρχει μέλλον

Το τριήμερο 22-24 Ιουνίου διοργανώθηκε στην Κηφισιά το πρώτο διεθνές τουρνουά μπάσκετ για αγόρια κάτω των 16 ετών. Ήταν μια ιδέα του αθλητή μπάσκετ Έκτορα Οικονομόπουλου που έγινε πράξη με την συνδιοργάνωση από την εταιρεία IBYT (International Basketball Youth Tournament) της ΑΕ Νέας Κηφισιάς και του Δήμου Κηφισιάς. Ήταν μια πολύ σημαντική προσπάθεια η οποία στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία όχι μόνο στον αγωνιστικό και τον οργανωτικό τομέα, αλλά και όσον αφορά στην προοπτική που δημιουργεί για την χώρα μας. Δούλεψαν για αυτή την επιτυχία αρκετοί άνθρωποι που «ξημεροβραδιάζονταν» στα γυμναστήρια προσπαθώντας να κρατήσουν ικανοποιημένους διαφορετικούς ανθρώπους, από διαφορετικές χώρες, με διαφορετικές παραστάσεις και νοοτροπία. Ενώθηκαν πολιτισμοί με τον τρόπο που μόνο ο Αθλητισμός μπορεί να ενώσει.

Συμμετείχαν 8 ομάδες από 6 χώρες (Τουρκία, Σερβία, Ουκρανία, Μαυροβούνιο, Ισραήλ, ΠΓΔΜ) και 4 ομάδες από την χώρα μας (ΑΕΝΚ, ΑΣΚ Ντερή, Μελίσσια, ΑΕΚ Περιστερίου). Έγιναν 30 παιχνίδια σε 3 ημέρες σε 2 γήπεδα. Το θέαμα κάποιες στιγμές ήταν εξαιρετικό. Νικήτρια η Εθνική ομάδα της Ουκρανίας U16, πολύ δυνατοί οι Σέρβοι και οι Σκοπιανοί, εξαιρετικές η ΑΕΝΚ, τα Μελίσσια και ο ΑΣΚ Ντερή, αξιόμαχοι οι Ισραηλινοί οι Μαυροβούνιοι και η ΑΕΚ Περιστερίου. Ικανοποιημένοι όλοι μετά το τέλος της διοργάνωσης, καθώς οι αθλητές έκαναν και το μπάνιο τους στην θάλασσα, επισκέφτηκαν και την Ακρόπολη την Κυριακή 25 Ιουνίου και έφυγαν από την χώρα μας με την υπόσχεση να ξαναγυρίσουν για ανάλογη διοργάνωση στο μέλλον.

Οι διοργανωτές στην πρόσκληση ενδιφέροντος που έστειλαν περιέλαβαν 10.000 ομάδες σε όλο τον κόσμο και η ανταπόκριση ήταν απίστευτη. Περισσότερα από 1.000 ήταν τα θετικά μηνύματα, κάτι που δείχνει την αποδοχή που απολαμβάνει η χώρα μας παγκοσμίως. Ένα γεγονός όμως ήταν αυτό που έδειξε έμπρακτα ότι αυτή η δράση μπορεί να έχει πολύ μεγάλες προεκτάσεις στο μέλλον και τεράστια οφέλη για την χώρα μας. Ανάμεσα σε όσους παρακολούθησαν τους αγώνες ήταν και ο Γκουστάβο Φρέϊτας, ένας προπονητής μπάσκετ από την Βραζιλία που ήρθε με δικά του έξοδα στην χώρα μας, για να διερευνήσει την συμμετοχή ομάδων από την χώρα του σε παρόμοια τουρνουά. Του ζητήσαμε να μας αναπτύξει το σκεπτικό του και να μας δώσει μια ιδέα για το πως λειτουργούν τα πράγματα στην Βραζιλία σχετικά με το μπάσκετ σε επίπεδο ακαδημιών.

«Στην Βραζιλία που έιναι τεράστια χώρα έχουμε πολλά σωματεία που καλλιεργούν πολλά αθλήματα ταυτόχρονα. Οι 20 περιφέρειες της χώρας μας διοργανώνουν στο μπάσκετ τα δικά τους πρωταθλήματα με αθλητές ηλικίας 12, 13, 14, 15, 16, 17 και 19 ετών. Μετά έχουμε το Εθνικό πρωτάθλημα -22 ετών που θεωρείται το αναπτυξιακό πρωτάθλημα, με αθλητές που παίζουν με στόχο να βρουν επαγγελματικά συμβόλαια, αλλά και να κληθούν στην Εθνική ομάδα. Περάσαμε δύσκολα χρόνια λόγω οικονομικών δυσκολιών, η ΦΙΜΠΑ μας είχε απαγορεύσει να αγωνιόμαστε σε διεθνείς διοργανώσεις, αλλά φέτος τον Ιούνιο μας ξαναεπέτρεψε να συμμετάσχουμε και αυτό είναι κάτι πολύ θετικό», τόνισε μιλώντας αρχικά για το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι ακαδημίες.

«Οι προπονητές έχουμε τις δικές μας σκέψεις και με δικά μας έξοδα ταξιδεύουμε όταν μπορούμε για να δούμε διαφορετικά πράγματα και να βελτιώσουμε το Βραζιλιανικό μπάσκετ. Έχουμε πολλούς παίκτες στο ΝΒΑ αλλά και στην Ευρώπη, κάνουμε καλή δουλειά, αλλά πρέπει να οργανώσουμε τα πρωταθλήματα, τις ακαδημίες μας και τους προπονητές για να αναπτυχθούμε. Τώρα στην Βραζιλία είμαστε στα μέσα της σεζόν, έχουμε κενό λόγω του χειμώνα και ομάδες από διαφορετικές περιφέρειες διοργανώνουν τουρνουά μεταξύ τους και πιστέψτε με ότι ο καθένας εκεί έχει την δική του νοοτροπία και αυτό φαίνεται στις ομάδες κάθε περιφέρειας της χώρας. Υπάρχουν παιδιά από 16 έως 19 ετών που πραγματικά ξεχωρίζουν και αντιμετωπίζονται ήδη ως επαγγελματίες. Πληρώνονται από τα σωματεία που αγωνίζονται, ενώ υπάρχει η δυνατότητα άλλα σωματεία να τους πληρώσουν για να φύγουν από την δική τους ομάδα και να πάνε εκεί. Δεν συμφωνώ με αυτό, αλλά όλο και περισσότεροι κυνηγάνε το χρήμα πια. Στην Βραζιλία κανένα παιδί δεν πληρώνει το σωματείο για να προπονείται και να παίζει εκεί, σε καμμία ηλικία. Το σωματείο βγάζει χρήματα από τους χορηγούς του, τα μέλη του και από δωρεές. Έχουμε δημιουργήσει συνθήκες που να μπορούν να προσελκύσουν μέλη (πισίνα, κλειστό γυμναστήριο για βάρη και γυμναστική, μασάζ κ.α.)»

Σε ποια πόλη δραστηριοποιείστε εσείς; Ποιες είναι οι συνθήκες εκεί;

«Είμαι από την πόλη Ρίο Κλάρο, το όνομα τρου σωματείου μου είναι Clube de Campo και ασχολούμαστε με το μπάσκετ από το 1980. Έχουμε ομάδες στις ηλικίες 12, 13, 14 και 15 ετών και οι αθλητές μας από  16, 17, 19 παίζουν στο σωματείο Rio Claro. Από τότε που ξεκινήσαμε το πρόγραμμα για το μπάσκετ, πήραμε πολλά πρωταθλήματα τόσο Βραζιλίας, όσο και της Νοτίου Αμερικής. Πλέον ξαναδιοργανώνουμε την ομάδα μας καθώς πέρσι άλλαξαν οι υπεύθυνοι της πολιτείας μας για τον αθλητισμό και ενδιαφέρονται περισσότερο. Έχουμε 100 παιδιά που παίζουν στις διοργανώσεις μας τις ηλικιακές και του χρόνου θα ξαναπαίξουμε και στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Είμαστε πρωταθλητές 12,13,14 στην περιοχή του Σάο Παόλο που είναι η κορυφαία στην Βραζιλία και φέτος όλες μας οι ομάδες είναι αήττητες. Είναι πολύ καλό για την πόλη μας, γιατί βλέπουν την δουλειά που γίνεται και έχουμε πολλά μικρά παιδιά. Μπορούμε με την επαγγελματική να παίξουμε στο πρωτάθλημα του Σάο Παόλο και στο Εθνικό πρωτάθλημα. Στην πρώτη κατηγορία της Βραζιλίας υπάρχουν 16 ομάδες, με 1.000.000 ευρώ μέσο μπάτζετ. Τα χρήματα τα πληρώνουν οι χορηγοί μας. Το πρωτάθλημα είναι πολύ καλά οργανωμένο και έχει χορηγό που βοηθάει κάπως αλλά όχι σε όλα.»

Τι εντυπώσεις σας άφησε το 1ο ΙΒΥΤ;

«Μου άρεσε που ήρθα στην Ελλάδα και είδα πολύ διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού και κάποια πολύ καλά ταλέντα που μπορούν να βελτιωθούν. Έχουν το ταλέντο και τον χρόνο για να το πετύχουν, πρέπει όμως να παίζουν για να μαζεύουν εμπειρίες. Πιστεύω ότι κάποιοι αθλητές καταλαβαίνουν την σπουδαιότητα του να είναι εδώ, μπορεί να περνάνε καλά αλλά ξέρουν κι όλας ότι θα τους χρησιμεύσει για το μέλλον. Ελπίζω να καταφέρουμε να έρθουμε και εμείς κάποια μέρα να αγωνιστούμε σε ένα Ευρωπαϊκό τουρνουά, γιατί όχι και στην Ελλάδα. Το μόνο πρόβλημα είναι τα πολύ ακριβά αεροπορικά εισιτήρια, αλλά πρέπει να κάνουμε προσπάθεια και να βρούμε χορηγούς για αυτά τα ταξίδια. Το να παίζουν βραζιλιάνικες ομάδες στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικό.»

Πως κινείστε στον τομέα της προβολής στην Βραζιλία;

«Το ίντερνετ είναι ο καλύτερος τρόπος προβολής πλέον, κάθε Περιφέρεια έχει το site της, με στατιστικά όλων των κατηγοριών, έχουμε αθλητικές εφημερίδες, όπου σκεφτείτε, ότι έστειλα ανταπόκριση από εδώ και την πέρασαν στις εφημερίδες. Στις μικρές ηλικίες και σε εμάς η νίκη είναι πιο σημαντική από την συμμετοχή, αλλά τα παιδιά πρέπει να μάθουν να προπονούνται και να χαίρονται με αυτό που κάνουν και όχι μόνο να νικάνε. Κάθε σεζόν ξεκινάμε μιλώντας με τους γονείς, οι οποίοι είναι οι μεγαλύτεροι μας σύμμαχοι σε αυτό το θέμα. Αν ο γονιός πεισθεί ότι η αγάπη για το άθλημα έρχεται πριν την νίκη, τότε θα το περάσει και στο παιδί του και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο κέρδος για το μπάσκετ.»

 

 
WebTV

 

ΑΤΟΜΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

«Ασημένιοι» ο Καρετζόπουλος και η σκυτάλη 4x100μ

«Ασημένιοι» ο Καρετζόπουλος και η σκυτάλη 4x100μ

Ακόμη δύο ασημένια μετάλλια ...

Καλό ξεκίνημα τα ελληνικά πληρώματα

Καλό ξεκίνημα τα ελληνικά πληρώματα

Εμφανίσεις που αφήνουν πο...

«Ασημένιος» ο Λουκάς Καρετζόπουλος

«Ασημένιος» ο Λουκάς Καρετζόπουλος

Το ασημένιο μετάλλιο στα 50μ...

Τέσσερις προκρίσεις και ελπίδες για μετάλλια

Τέσσερις προκρίσεις και ελπίδες για μετάλλια

Με τέσσερις προκρίσεις και σ...

Τρεις τέταρτες θέσεις στην Πολωνία

Τρεις τέταρτες θέσεις στην Πολωνία

Τρεις φορές έφτασαν κοντά στ...

Έξι ακόμη προκρίσεις σε τελικούς στο Βρότσλαβ

Έξι ακόμη προκρίσεις σε τελικούς στο Βρότσλαβ

Με ακόμη έξι προκρίσεις συνε...

Στον 3ο γύρο του Γουΐμπλεντον η Σάκκαρη!

Στον 3ο γύρο του Γουΐμπλεντον η Σάκκαρη!

Στον τρίτο γύρο του Wimbledo...

Ασημένιο μετάλλιο για τον Ουίλιαμ Μπάλντουιν!

Ασημένιο μετάλλιο για τον Ουίλιαμ Μπάλντουιν!

Το πρώτο της μετάλλιο στο Ευ...

Έξι προκρίσεις σε τελικούς την πρεμιέρα

Έξι προκρίσεις σε τελικούς την πρεμιέρα

Με έξι προκρίσεις σε τελικού...

Η ομάδα για το Ευρωπαϊκό Κ23 στο Μπίντγκοζ

Η ομάδα για το Ευρωπαϊκό Κ23 στο Μπίντγκοζ

Δεκαπέντε αθλητές και αθλήτ...

Νέος θρίαμβος του Τσορτανίδη στην Ιταλία

Νέος θρίαμβος του Τσορτανίδη στην Ιταλία

Εντυπωσιακός ήταν ο Λεωνίδας...

Εννέα μετάλλια στο Βαλκανικό του Ζάγκρεμπ

Εννέα μετάλλια στο Βαλκανικό του Ζάγκρεμπ

Με εννέα μετάλλια στις αποσκ...

Στη 2η φάση του Wimbledon η Σάκκαρη!

Στη 2η φάση του Wimbledon η Σάκκαρη!

Με το… δεξί ξεκίνησε τις υπο...

35 αθλητές, 23 μετάλλια στο Πιτέστι!

35 αθλητές, 23 μετάλλια στο Πιτέστι!

H εθνική ομάδα Εφήβων- Νεαν...

Ξανά πρωταθλητής ο ΑΝΟ Μεταμόρφωσης

Ξανά πρωταθλητής ο ΑΝΟ Μεταμόρφωσης

Ο ΑΝΟ Μεταμόρφωσης διατήρησε...

Τέταρτος με τρομερό ρεκόρ ο Παπαστάμος

Τέταρτος με τρομερό ρεκόρ ο Παπαστάμος

Με ένα πολύ μεγάλο Πανελλήνι...ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Ο Καναδάς πέταξε έξω τις ΗΠΑ στο παγκόσμιο!

Ο Καναδάς πέταξε έξω τις ΗΠΑ στο παγκόσμιο!

Όταν χάνουν οι ΗΠΑ σε οποιαδ...

Ήττα των παγκορασίδων από την Γαλλία

Ήττα των παγκορασίδων από την Γαλλία

Η Εθνική Παγκορασίδων ηττή...

Στον τελικό του Παγκοσμίου U19 η Ιταλία!

Στον τελικό του Παγκοσμίου U19 η Ιταλία!

Μετά από ένα εξαιρετικό παιν...

Η Βάγια Καρακούλα στον ΠΑΟΚ ΚΥΑΝΑ

Η Βάγια Καρακούλα στον ΠΑΟΚ ΚΥΑΝΑ

Μια ακόμη Κοζανίτισα μετά τι...

Το μεταγραφικό... παζάρι στην Α1 για το 2017-18

Το μεταγραφικό... παζάρι στην Α1 για το 2017-18

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται ...

Κάτοικος Κερατσινίου η Αριστέα Μαγκλάρα

Κάτοικος Κερατσινίου η Αριστέα Μαγκλάρα

Επιστροφή στα πάτρια εδάφη γ...

Ο ΠΑΟ δεύτερος, ο Άρης τρίτος στο Τσοτύλι

Ο ΠΑΟ δεύτερος, ο Άρης τρίτος στο Τσοτύλι

Χωρίς να συναντήσουν κανένα ...

Και με την...Βούλα Σαββάτης στον Πρωτέα

Και με την...Βούλα Σαββάτης στον Πρωτέα

Ο ΑΕΟ Πρωτέας Βούλας ανακοιν...

Βραζιλία - Γαλλία ο τελικός του World League

Βραζιλία - Γαλλία ο τελικός του World League

Μια πολύ καλή Βραζιλία (χωρί...

Άνετα 3-1 την Ολλανδία οι Παμπαίδες

Άνετα 3-1 την Ολλανδία οι Παμπαίδες

Η Εθνική Παμπαίδων παρουσιάσ...

Η Ενίσα Σεμανιάκου συναντά το... πεπρωμένο της

Η Ενίσα Σεμανιάκου συναντά το... πεπρωμένο της

H Ενίσα Σεμανιάκου είναι η ν...

Στον Παναθλητικό η Εύα Κατωπόδη

Στον Παναθλητικό η Εύα Κατωπόδη

Η Εύα Κατωπόδη ύστερα από μι...

«Αυτοκράτορας» των νεανίδων ο Πρωτέας Βούλας!

«Αυτοκράτορας» των νεανίδων ο Πρωτέας Βούλας!

Τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο...

Δήλωση του Χρήστου Βασιλειάδη για τον τίτλο

Δήλωση του Χρήστου Βασιλειάδη για τον τίτλο

Ο πρόεδρος του Πρωτέα Βούλας...

Facebook

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 295 επισκέπτες και κανένα μέλος