«Στον δρόμο για το Τόκιο 2020» - Στοιχεία και αριθμοί

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Πρώτη σελίδα
27 Μαρτίου 2019
«Στον δρόμο για το Τόκιο 2020» - Στοιχεία και αριθμοί

Το έχουμε συνειδητοποιήσει ή όχι η περίοδος της Ολυμπιάδας «τρέχει» ταχύτατα και είμαστε πια μέσα στις τελευταίες 500 μέρες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ο καιρός κυλάει σαν νερό κι αφού μπήκαμε στην προολυμπιακή χρονιά θ’ αρχίσει κάποια στιγμή και η αντίστροφη μέτρηση για την κορυφαία αθλητική εκδήλωση του πλανήτη και ούτε που θα το καταλάβουμε…

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, εμείς θα περιμένουμε με λαχτάρα τους αγώνες στην Ιαπωνία, όπως αβίαστα κάνει κάθε φίλος του αθλητισμού. Με αυτή την αφορμή το Sportshero και η στήλη «Στον δρόμο για το Τόκιο 2020» παρουσιάζει στοιχεία και αριθμούς για τους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Γράφει ο Γιάννης Φάκαρος

Πριν αρχίσουμε να τα παραθέτουμε θα κάνουμε επιγραμματική αναφορά στους Έλληνες αθλητές, που έχουν προκριθεί για το μεγάλο ραντεβού, όπως και σε εκείνους, που έχουν εξασφαλίσει για τη χώρα το Ολυμπιακό εισιτήριο. Η Άννα Κορακάκη στη σκοποβολή και ο Απόστολος Χρήστου στην κολύμβηση έχουν ήδη περάσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην ιστιοπλοΐα η Μαρία Μπόζη και η Ραφαηλίνα Κλωναρίδου έχουν δώσει στην Ελλάδα την πρόκριση στην κατηγορία 470 και στο ίδιο άθλημα η Βασιλεία Καραχάλιου στα LaserRadial και ο Βύρων Κοκκαλάνης στο RSX έχουν επίσης εξασφαλίσει εκπρόσωπο για τη χώρα μας. Λογικά αυτοί οι ιστιοπλόοι θα πάνε στο Ολυμπιακό τουρνουά, αλλά τυπικά δεν έχει κριθεί ακόμα.

Πάμε στα διάφορα στοιχεία τώρα:

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 θα είναι η 32η διοργάνωση υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και θα γίνουν  στην ιαπωνική πρωτεύουσα από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου.

Η πόλη επιλέχθηκε για διοργανώτρια κατά την 125η σύνοδο της Δ.Ο.Ε. στο Μπουένος Άιρες στις 7 Σεπτεμβρίου 2013.Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα επιστρέψουν στο Τόκιο μετά το μακρινό 1964. Συνολικά είναι η τέταρτη φορά, που θα διεξαχθούν Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ιαπωνία, απλά οι δύο που μεσολάβησαν, ήταν για Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1972 στο Σάπορο και το 1998 στο Ναγκάνο.

Οι αγώνες θα περιλαμβάνουν 339 events σε 33 διαφορετικά αθλήματα. Και αρέσει δεν αρέσει στον κόσμο, το εντυπωσιακό είναι ότι στο πρόγραμμά του εισήχθησαν τέσσερα νέα αθλήματα (ή πέντε αν θέλετε, σε σχέση με τη Βραζιλία το 2016)! Και μία σύγκριση με τους πιο κοντινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μαρτυρά τη σημαντική αύξηση σε αγωνιστικές εκδηλώσεις. Στο Ρίο το 2016 καταγράφηκαν 306 αγωνίσματα σε 28 αθλήματα, στο Λονδίνο το 2012 είχαμε 302 σε 26 αθλήματα και στο Πεκίνο το 2008 επίσης 302 αγωνίσματα σε 28 αθλήματα. Στη νεότερη ιστορία του θεσμού έγιναν τελευταία φορά κάτω από 300 events στην Ατλάντα το 1996 (271 αγωνίσματα σε 26 αθλήματα).

Τα αθλήματα, που μπήκαν εσχάτως στο ολυμπιακό πρόγραμμα, είναι το καράτε, το sportclimbing (αθλητική αναρρίχηση), το σερφ και το σκέιτμπορντ. Συνολικά, θα εμφανιστούν στο Τόκιο 15 νέες εκδηλώσεις, καθώς υπάρχουν και …παραλλαγές αθλημάτων, όπως η ποδηλασία BMX και Madison και το μπάσκετ 3Χ3. Επίσης, προστέθηκαν και αγωνίσματα σε ορισμένα αθλήματα, όπως το διπλό μικτό στην επιτραπέζια αντισφαίριση.

Έχουμε και επιστροφή αθλημάτων. Μετά το 2008 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου θα επανεμφανιστούν τα …αδερφάκια μπέιζμπολ και σόφτμπολ, που είχαν βγει εκτός στο Λονδίνο και το Ρίο.

Το επίσημο πρόγραμμα για το 2020 εγκρίθηκε από την εκτελεστική επιτροπή της Δ.Ο.Ε. στις 9 Ιουνίου 2017. Ο πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. Τόμπας Μπαχ έπρεπε να υπερασπιστεί τη νέα πολιτική, που επέτρεψε την εισαγωγή κι άλλων αθλημάτων και δήλωσε μεταξύ άλλων «αυτά τα πέντε νέα αγωνίσματα συνδυάζουν την πρωτοπορία, αλλά και τον αναδυόμενο αθλητισμό. Είναι ήδη δημοφιλή στο κοινό της Ιαπωνίας και θα προστεθούν στην κληρονομιά, που θ' αφήσει πίσω του το Τόκιο».

Η πρόσθεση νέων αθλημάτων και αγωνισμάτων δεν φέρνει και αύξηση των συμμετοχών. Πρέπει να …αντέξει και το Ολυμπιακό Χωριό άλλωστε. Η Δ.Ο.Ε. έχει αποφασίσει περικοπές προκειμένου ο αριθμός των αθλητών, που θ’ αγωνιστούν στο Τόκιο, να μην ξεπεράσουν τους 11.000. Ο στίβος για παράδειγμα θα έχει 105 λιγότερες συμμετοχές, ενώ η άρση βαρών θα χάσει 64 και η πάλη 56 αθλητές κι αθλήτριες.

Στην ποδηλασία προστίθενται αγωνίσματα, αλλά δεν θα προκύψουν επιπλέον συμμετοχές στο σύνολο. Κι αυτό γιατί στην ποδηλασία δρόμου θα υπάρξει μείωση 14 συμμετοχών, οι οποίες θα προστεθούν στο νέο αγώνισμα του BMX freestyle.

Εν τέλει το πλάνο για το Τόκιο είναι να πάρουν μέρος 10.952 αθλητές και αθλήτριες, όταν στο Ρίο πριν από τρία χρόνια, είχαν μετάσχει περισσότεροι από 11.000. Ο τελευταίος αριθμός προέκυψε με τις συμμετοχές και στα αθλήματα επίδειξης διότι με βάση τα όρια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής οι συμμετοχές κανονικά δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 10.600. Οι αρμόδιοι πιστεύουν ότι δεν θα ξεφύγει το πράγμα στην Ιαπωνία.

Επίσης, το 48,8% επί του συνόλου των συμμετοχών αντιστοιχεί σε γυναίκες και θα είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο Ρίο το ποσοστό είχε φτάσει στο 46,1%.

Θα χρησιμοποιηθούν συνολικά 39 αθλητικές εγκαταστάσεις. Το Εθνικό Στάδιο, όπου θα γίνουν και οι τελετές έναρξης και λήξης, ανακατασκευάστηκε κι αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στην άνοιξη του 2019.

Η αύξηση των αθλημάτων δημιουργεί κι επιπλέον ανάγκες. Οι Ιάπωνες κατασκευάζουν έντεκα νέους χώροι υποδοχής κι ίσως κάποιοι να είναι κι έξω από το Τόκιο. Από τους υπόλοιπους χώρους υποδοχής μπορεί να σημειωθεί ότι αρκετοί είχαν χρησιμοποιηθεί και για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964!

Ποικίλουν οι τιμές των εισιτηρίων. Η μέση τιμή για όλα είναι 7,700 γιεν. Η μέγιστη τιμή είναι 130,000 γιεν και τη συναντάμε για τους τελικούς του στίβου, ενώ τα εισιτήρια για την τελετή έναρξης κυμαίνονται από 12,000 έως 300,000 γιεν. Επίσης, εισιτήρια με μία συμβολική τιμή, αυτή των 2,020 γιεν, θα είναι διαθέσιμα για οικογένειες, κοινωνικές ομάδες που κατοικούν στην Ιαπωνία και σε συνδυασμό με σχολικά προγράμματα. ε αναλογία με το ευρώ τα εισιτήρια θα κοστίζουν από 15 μέχρι 2.292 ευρώ, άρα είναι για όλα τα βαλάντια. Η πλειοψηφία των εισιτηρίων κοστίζει περίπου 60 ευρώ κι από κει και πέρα μετράει η δημοφιλία κάποιου αθλήματος. 

Οι Ιάπωνες βγήκαν εντελώς έξω από τον αρχικό τους υπολογισμό για το κόστος των αγώνων. Η αρχική πρόβλεψη ήταν κοντά στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, όμως ο λογαριασμός ανέβαινε συνεχώς και τελικά τώρα οι εκτιμήσεις μιλάνε για λίγο πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ! Ενδεικτικό για την αύξηση του κόστους είναι το παράδειγμα με τις τελετές έναρξης και λήξης. Οι διοργανωτές είχαν υπολογίσει να ξοδέψουν από 35 εκατομμύρια ευρώ για τις δύο εκδηλώσεις. Τελικά, το ποσό αυτό ανέβηκε στα 50 εκατομμύρια κι έτσι αντί για περίπου 70 εκατομμύρια οι δύο τελετές θα κοστίσουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η επίσημη ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες πίνακα με την πρόοδο των εργασιών στις διάφορες εγκαταστάσεις. Προκύπτει ότι κάποια γυμναστήρια είναι ολοκληρωμένα (όπως τοMusashinoForestSportPlaza), αλλά τελειωμένα κατά το 90% (όπως το YumenoshimaParkArcheryField), άλλα έχουν προχωρήσει σε βαθμό περίπου 70% (όπως το Kasai Canoe Slalom Centre και το Olympic Village (Residential Building) κι άλλα κατά το ήμισυ (όπως το Ariake Arena και το Oi Hockey Stadium)..

Περισσότερες από 200.000 αιτήσεις για εθελοντές δέχτηκε συνολικά η οργανωτική επιτροπή του Τόκιο 2020. Περισσότερες από 37.000 κατατέθηκαν ομαδικά κι έγινε ψηφοφορία από την αρμόδια Επιτροπή ώστε να προκριθούν οι ομάδες, που θα μετάσχουν στη διαδικασία επιλογής για τους χιλιάδες εθελοντές, οι οποίοι θα βοηθήσουν στο εγχείρημα των Ολυμπιακών Αγώνων. Την επιτροπή αποτελούν αθλητές, παρελθόντες εθελοντές και εμπειρογνώμονες. Ψηφίστηκαν 16.187 ομάδες και από τον Φεβρουάριο περνάνε από συνεντεύξεις μαζί με τις ατομικές αιτήσεις.

Η Οργανωτική Επιτροπή θ’ ανοίξει συνολικά περισσότερες από 110.000 θέσεις για όσους θέλουν να μετάσχουν ενεργά ως εθελοντές στη μεγαλύτερη γιορτή της ανθρωπότητας. Οι 80.000 είναι για τους εθελοντές των Αγώνων (Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών), ενώ 30.000 θα απασχολούνται εκτός σταδίων από τη Μητροπολιτική Κυβέρνηση του Τόκιο και διάφορους τοπικούς οργανισμούς.

Οι Ιάπωνες είναι κορυφαίοι στον τομέα της τεχνολογίας και φυσικό είναι να ετοιμάζουν πράματα και θάματα για το Τόκιο. Για να δώσουμε μία εικόνα θα σταθούμε σε κάτι, που ήδη έχουν παρουσιάσει και σε βίντεο: Ότι για να δημιουργηθούν τα μετάλλια των αθλητών θα χρησιμοποιηθούν παλιές συσκευές κινητών τηλεφώνων! Αναφέρθηκε ότι τα κινητά τηλέφωνα περιέχουν μικροποσότητες χρυσού, ασημιού και χαλκού, και αυτές οι ποσότητες θα βοηθήσουν να δημιουργηθούν 5.000 μετάλλια. Μέχρι στιγμής έχουν προσφερθεί 80.000 συσκευές.

Οι διοργανωτές θέλουν να εντυπωσιάσουν τόσο, που ίσως βάλουν σε νέα εποχή την κορυφαία αθλητική εκδήλωση. Σκεφτείτε ότι επιστρατεύουν (όπως επίσης τονίζεται στο βίντεο) την αιολική ενέργεια και την ηλιακή ενέργεια για να δώσουν «κίνηση» στα στάδια των αγώνων, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε ρομπότ και ειδικά διαμορφωμένα αμάξια (χωρίς οδηγούς) να παρέχουν υπηρεσίες στους τουρίστες… Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να τροφοδοτήσει τους αγώνες εξ ολοκλήρου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 


Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 155 επισκέπτες και κανένα μέλος